RPP Cookie Settings
Accept and close
Night view of Islington Street with welcoming the circulation core and carpark lighting filtered through terracotta fins. Photographer: Howell&Ratcliffe
Princes Street elevation illustrating cladding detail. The terracotta and aluminium fins provide a veil to the functional workings of the car park. Photographer: Jon Ratcliffe
South elevation view illustrating the down ramp and cladding profile rising to the circulation core. Photographer: Jon Ratcliffe
Islington Street view from south west showing the ramp clad in undulating terracotta fins. Photographer: Jon Ratcliffe
The glazed circulation core in use with ventilated cladding. The cores provide great access to the town centre and are clear urban markers within the townscape. Jon Ratcliffe
The natural materials can be seen from street level at the base of the terracotta and aluminium cladding fins. Photographer: Jon Ratcliffe
The terracotta clad down ramp in use with view through to Islington Street. Photographer: Jon Ratcliffe
Ground floor level showing twin entry and separate twin exit lanes and internal circulation one way throughout
Internal deck view of the car park looking towards the up ramp. Photographer: Jon Ratcliffe
Site Progress at Swindon Town Centre Car Park.
Installation of the terracotta and aluminium fins supported on steel bracketry
Site Progress - Swindon Car Park
Detailed study model of bespoke core mullion investigating natural ventilation.
“An 850 space town centre car park, a catalyst for the masterplan which consolidates the existing provision and creates an appropriate gateway for Swindon.”
The building is arranged over 7 levels with an efficient fast ramp system. The boundary variations provide opportunities to locate the circulation ramps and access cores in the corners of the site to leave a clear central area for the level parking deck. The pedestrian circulation cores on the north west and south east corners provide good connections with the town centre and urban markers within the townscape. A series of aluminium and stainless steel elements define the perimeter of the pedestrian areas. Terracotta cladding defines the perimeter of vehicular access. The expression of the building comes from the interweave of these two palettes where the terracotta fins undulate to respond to local townscape features whilst allowing fresh air and daylight into the building.
Status Completed
Area 850 car parking spaces
Project Team Buro Happold Ltd, Faithful and Gould, GVA, John Sisk & Son Ltd, Nolan Associates, Parking Matters, Peter Brett Associates LLP, Townshend Landscape Architects