RPP Cookie Settings
Accept and close
A bustling Oxford Street at rush hour with Park House knitting a city block back into the townscape. Image Credit: Charlotte Wood
View looking West along Oxford Street at rush hour.
The view along Park Street towards Oxford Street.
South façade along Red Place.
The receding form seen from Oxford Street.
Oxford Street retail front.
Oxford Street retail during construction with Olympic Art project.
A view from the 8th floor into the double height space in the upper floors of the western end.
The feature stair linking the 7th & 8th floor at the eastern end.
Floors 7 & 8 play host to the Changing Face of North Mayfair debate in November 2014
Drama of the curved roof in a residential setting.
Dramatic spaces are crafted to add a sense of drama to the apartments.
Typical residential on floor lift lobby space.
The visual connection to the third floor gives a sense of belonging between the apartments.
An upper floor residential single height compression lobby space.
Lobby space becomes more intimate as you approach the doors to the apartments.
Residential lift lobby
The simplicity of services co-ordination.
The electrical nerve centre.
The complexity of services co-ordination.
Roof plan illustrating the extent of the track for the building maintenance machine.
Animated ground floor plan.
Second floor plan with commercial space to the west and residential apartments to the east.
Section with outline of previous building dashed in red.
Roof cladding model.
3D coordination model of basement plant rooms.
Cladding bay model exploring the extent of the curvature of cold bent panels.
View along North Row illustrating the faceting primary structure.
Residential frame concrete pour.
Crafting the residential lobby space.
Roof cladding steelwork at Rutin factory in Hungary illustrating facetted top flange.
West end cladding frame and glazing at level 7.
Roof cladding gasket and mechanical fixings.
Installation of the Walter Bailey artwork at the commercial entrance.
Pipework within the roof plantroom.
Acoustic isolation pads under the west core.
Acoustic isolation bearing on the core wall.
“Park House presented a rare opportunity to redevelop an entire 1.04 acre city block on the edge of Mayfair, with an Oxford Street frontage second only to Selfridges”.
The sinuous form has a commanding presence appropriate to its setting, embracing a mix of uses including prime retail space at basement, ground and first floor levels addressing the important Oxford Street frontage. Above second floor, anchoring the western end are 7 floors of Grade 'A' Mayfair office space with large clear floor plates of up to 30,000sq.ft. NIA. A dramatic double height drop off, entrance and reception lobby creates an appropriate sense of address on Park Street. At the eastern end there are 39 bespoke private residential apartments, with their own entrance on North Row. Each use successfully coexists with its neighbours without any one dominating the building as a whole. A beneficial kink in the alignment of Oxford Street presents the important north elevation in key views, and awkward steps in the alignment of both North Audley Street and Park Street are reconciled by its curved form, appropriate for the Oxford Street corridor, anchoring its Western end and comfortably mediating with its surrounding context, cradling the northern edge of Mayfair. The expressed structural grid provides punctuation, hierarchy and order to the north and south elevations, anchoring the building and balancing the need for transparency for the retail accommodation at its base. The recessed columns reflect the layered façade panels on either side adding depth and richness to the overall form. The inclined facades increase the space available for pedestrians at ground level significantly improving safety at these key traffic intersections. A gentle curve and recessed balcony that steps in height along the length of the building ensures that upper levels respect the scale of their neighbours. The swept profile of the roof, a fifth elevation, contains private residential terraces and roof plant within the overall envelope. The building takes advantage of ground water cooling to help minimise plant and the energy that it consumes, by providing the primary 'cooling' requirements for the commercial elements of the scheme.
Status Completed
Area 46,000m² (500,500 ft²)
Project Team Adams Kara Taylor , AECOM Professonal Services LLP, Anstey Horne Rights of Light , Atkins, Carpenter Lowings, David Bonnett Associates, Davidson Arts Partnership, Gardiner & Theobald LLP, GIA Equation Lighting, GTMS, Hann Tucker Associates, Long & Partners, Loopmaster, Mace, Peter Taylor Associates, Ramboll Façade Engineering, Ramboll Fire & Safety, Ramboll UK, Reef Associates, Steer Davies Gleave, Walter Bailey