RPP Cookie Settings
Accept and close
Holmewood enjoys stunning views over the surrounding landscape
Effortless intervention whose elegance belies the hard work, skill, innovation, expertise and sheer determination of all those who have helped to make it possible.
The surrounding landscape provides stunning views and lies within an area of outstanding natural beauty.
Bedrooms look out over a secluded garden enjoying the morning sun as it shines through the beech wood
A wild flower meadow provides a seasonal setting for distant views.
The surrounding landscape provides stunning views and lies within an area of outstanding natural beauty.
The building becomes an integral part of the landscape.
Although integrated into the landscape the approach is intuitive and legible.
Full height sliding glass doors welcome visitors.
The pool room
The brief called for flexible accommodation, a home, but also a place to entertain, a neutral foil for furniture and art that was sensitive to its unique context, respecting local and distant views.
The building is ordered around a covered central courtyard with a flush glazed roof allowing sunlight to flood into the spaces below.
The kitchen complete with an open cooking fire.
Circulation routes run on either side of the central pool.
Sunlight floods through the southern elevation.
Site Plan illustrating the main house; vegetable garden; estate lodge and barn.
Location Plan illustrating the estate buildings in the context of the wider landscape.
Roof plan illustrating the entrance drop off, rooflight and terrace canopies.
East West Sections.
North South Sections.
Ground level plan illustrating rooms arranged around central pool area.
Load testing the reinforced concrete roof.
Excavation for the undercroft and ground floor slab involved the relocation of 6,000cu.m. of chalk with no material leaving the estate.
"Holmewood nestles into the gently undulating Chiltern hills, a house that defies preconceptions, bathed in natural light and embracing the stunning views."
Emerging from a mature beech wood, graceful curves lead you towards the main entrance, with the landscape softly enveloping the accommodation within. From the entrance hall, you are drawn past a reflecting-pool that lies at the heart of the house where a moving floor raises flush for entertaining larger gatherings, or lowers to become a swimming pool. The principal reception rooms are arranged beyond along the southern elevation and divided by sliding walls. Lofty ceilings and extensive glazing allows sunlight to flood in, with a high thermal mass tempering the prevailing climate, saving energy and encouraging cross ventilation and fresh air for most of the year. Whilst practical and pragmatic, it is a home, a place to entertain, a neutral foil for furniture and art, and sensitive to its unique surroundings.
Status Completed
Area 1,350 m² (14,500 ft²)
Project Team Corona Design, Expedition, Jonap, Machin Bate, Sandy Brown Associates, Wheeler Group