RPP Cookie Settings
Accept and close
The building transitions from a more formal pre-cast language along New Oxford Street, to a warmer textured palette in keeping with Covent Garden, responding to the varied architectural languages of the immediate context.
The formal facade of New Oxford Street is in keeping with the scale and proportion of its surrounding context, while a change in materiality and texture is hinted at along Earnshaw Street.  A double height order at ground floor promotes a strong retail presence wrapping around the building.
The conversion of Medius House from office to residential will bring added animation to the upper floors after dark.  The light colouration of Castlewood House provides a neutral backdrop to the ornate roofline of its neighbour.  Uninterupted retail at ground floor activates the west end of New Oxford Street.
The public realm is animated by a mixture of uses and is subtly defined by an avenue of trees along Earnshaw Street.
A strong retail presence is continued along New Oxford Street, while smaller offers occupy the proposed pedestrian route connecting New Oxford Street to Central Saint Giles.  Decorative metal screens reference the ornate detailing of neighbouring buildings.
A secondary office entrance and cyclist lift is accessed via the proposed pedestrian route connecting New Oxford Street and Central Saint Giles with activated retail frontage.
The building has been set back from the boundary to provide clear vistas from Central Saint Giles to New Oxford Street.  Brick coursing references the ribbed terracotta of Central Saint Giles, while the pale pre-cast elements sit comfortably with the New Oxford Street palette.
Castlewood House and Medius House ground floor plan
Castlewood House and Medius House typical floor plan with layouts
An exciting opportunity to provide an elegant, yet bold commercial office in a key location for a rapidly evolving area of London.
A mixed use development on a complex site which includes a number of existing buildings, some of which sit within a conservation area. Proposals look to retain and extend those buildings within the conservation area, and convert them to much needed affordable housing. The other half of the site looks to replace a 1950s office at the end of its life with a new Grade A office offer, with retail wrapping around at ground floor animating street level. The proposals seek to knit together existing and ongoing improvements to the wider public realm, aiding in the regeneration and rejuvenation of this exciting quarter of central London. The introduction of a new arcaded route through the middle of the site, combined with more generous pavement widths and shared surfaces aims to increase pedestrian permeability through and around the scheme.
Status Planning Granted
Area 21,200 m² (228,300 ft²)
Client Royal London Asset Management (RLAM)
Project Team Arup, CBRE, Davies Maguire + Whitby, GDM Partnership, Gerald Eve, Point2 Surveyors, Robert Tavernor Consultancy